Restauro


Foto

Galleria Immagini


The Footmen’s Room

The Footmen’s Room is the large rectangular room that overlooks Piazza Napoleone and the Cortile degli Svizzeri. The floor, as in the Manservants’ Room and the Ammannati Gallery, is made of old square blocks of terracotta and the windowsills are in sandstone. The 16th-century ceiling has wooden panels with painted and stuccoed coffers. The room is connected to the adjacent rooms by doorways with sandstone frames. The walls are plastered.

Work involved:

  • cleaning the terracotta floor and stone stairs and conservation treatment of the surface; notes on methods
  • restoring the panelled ceiling including the stucco perimeter band; notes on methods
  • restoring the wall surfaces by finding and restoring the original colour shades and decorations; notes on methods
  • cleaning and consolidating stone doorways; notes on methods
  • restoring varnished wooden doors with gold frames and wooden doorway with wax finishing; notes on methods
  • renewing electrical system and installing a hanging support with adjustable lights;
  • supplying and hanging curtains.